EditRegion2

 

 

100 ZIEKENHUISBEDDEN VOOR SURINAME

Zaterdag 9 juli heeft Rotaryclub Steenbergen 100, gratis beschikbaar gestelde, ziekenhuisbedden in twee containers geladen voor verscheping naar het Diaconessen Ziekenhuis in Paramaribo.

 

Aanleiding voor deze actie was de afstudeerstage van Ellen Verhoeff, de dochter van een van de leden van Rotaryclub Steenbergen, in het Diaconessen Ziekenhuis in Paramaribo. Zij verbleef ruim 5 maanden in het ziekenhuis en in dependances ervan in de binnenlanden van Suriname. In de berichten die zij naar huis zond vertelde ze over de problemen van het ziekenhuis. Omdat het een particulier, RK ziekenhuis is, krijgt het geen subsidie van de Surinaamse overheid. Hierdoor is er een voortdurend gebrek aan medische apparatuur, gebruiksgoederen en allerlei alledaagse zaken. Dat is bijzonder jammer, want in het ziekenhuis is wel zeer goed opgeleid medisch personeel aanwezig. Rotaryclub Steenbergen besloot naar aanleiding van deze berichten het ziekenhuis te steunen.

John Geerts, medewerker van een bedrijf dat gespecialiseerd is in afvalverwerking, hoorde van deze actie en vertelde aan de vader van Ellen dat het Vlietlandziekenhuis in Schiedam een aantal ziekenhuisbedden afdankte. Rotaryclub nam contact op met dat ziekenhuis, en mocht vervolgens 6 bedden en 12 nachtkastjes ophalen die overcompleet waren.

Twee weken later wist dezelfde John Geerts te melden dat het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam meer dan honderd bedden ging vervangen door elektrisch bedienbare exemplaren. Ook deze bedden, met allerlei toebehoren mocht de Rotaryclub ophalen. Dat gebeurde in vijf etappes, met steeds een week tussentijd. De bedden werden opgehaald met gratis beschikbaar gestelde vrachtauto’s van Smaal Banket in Bergen op Zoom en Vlamings Agro in Steenbergen. Bij het laatste bedrijf kon ook een groot deel van de bedden worden opgeslagen. 120 bedden nemen echter heel veel ruimte in en daarom moest ook een deel elders opgeslagen worden. Dat kon gebeuren bij het bedrijf van de gebroeders Jacobs in Welberg. Ook deze opslagruimte werd belangeloos ter beschikking gesteld.

Inmiddels had Rotaryclub Steenbergen contact gezocht met het Diaconessen Ziekenhuis en met de Rotaryclub Paramaribo Residence in Suriname. Daar was men zeer enthousiast over de schenking van de bedden. Besloten werd de bedden in twee grote veertig voet containers te verschepen. Rotaryclub Steenbergen neemt de kosten voor de verscheping van een van de containers voor haar rekening, De Rotaryclub Paramaribo betaalt het tweede transport.

Afgelopen zaterdag hebben de leden van de club in Steenbergen de containers geladen met de bedden en een hoeveelheid verbruiksmaterialen (injectiespuiten, verband materiaal e.d.), computerapparatuur en boeken, die inmiddels ook door leden van de club beschikbaar gesteld waren. De bedden vertrekken 19 juli uit de Antwerpse haven en komen op 14 augustus in Paramaribo aan.

download persbericht

bedden diaconessenhuis paramaribo suriname